Zanimljivosti

25 godina od tragičnog početka NATO bombardovanja!

Pre 25 godina, započelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, ostavljajući za sobom razorne posledice. Procenjuje se da je tokom 11 nedelja bombardovanja stradalo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

Infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti teško su oštećeni tokom 78 dana napada.

Napadi su započeli 24. marta 1999. na osnovu naredbe tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a, Havijera Solane, nakon neuspelih pregovora o rešenju kosovske krize u Rambujeu i Parizu.

Bombardovanje je okončano 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu, koji je precizirao povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Među mnogim žrtvama bombardovanja te godine, sećamo se i malene Milice Rakic, jedne od najmlađih žrtava, koja je izgubila život sa svega 3 godine u svojoj rodnoj kući u Batajnici.

Stradala Milica Rakić
Stradala Milica Rakić

Pročitajte još

Back to top button