Call us : Batajnicainfo@gmail.com

BRANKO RADIČEVIĆ O Batajnici

06
apr

BRANKO RADIČEVIĆ

Jedna škola u našem naselju novi njegovo ime. Svi znamo ko je bio Branko Radičević, ali evo malog podsetnika uz neke novitete.

Rođen je u Slavonskom brodu 1824. godine. Potiče iz činovničke porodice. Rođen je pred dan svetog Aleksija pa je pod tim imenom kršten. Tek pred izdavanje svoje prve knjige promenio je ime u Branko. Imao je brata Stevana i sestru Amaliju koja je preminula sa svega 2 godine života.

Kad je imao 6 godina, porodica se preselila u Zemun. Gimnaziju je završio u Sremskim Karlovcima. Pomenuto mesto kao i obližnje Stražilovo su imali ogroman uticaj na njegovo stvaralaštvo pa je sugerisao da želi da bude sahranjen upravo tu.

Njegov život je obeležila tuga, dela su mu puna melanholije i sete. Glavni razlozi za to su smrti u njegovoj porodici. Kao što smo rekli, sestra Amalija je preminula kad je imala 2 godine, a njegov brat Stevan je preminuo 1841. godine kad je Branko imao svega 17 godina. Svi oni, kao i Brankova majka su umrli od tuberkuloze.

Bio je sledbenik ideja Vuka Karadžića i nakon Stevanove smrti se zbližio sa Đurom Daničićem, koji je takođe sledio Vuka.

Studirao je prava u Beču ali je posle 3 godine prekinuo iste. Kada je oboleo od tuberkuloze, počeo je da studira medicinu ali je opaka bolest i te studije prekinula. Branko je umro kad je imao 29 godina ali je iza sebe ostavio neizbrisiv trag u srpskoj kulturi.

Izdao je svega 3 zbirke pesama ( poslednju je izdao njegov otac, 1862. godine) ali je njegov uticaj na srpsku književnost bio neverovatan. Smatra se da je Branko najpevaniji srpski pesnik i misli se da je u svojoj pesmi „Kad mlidija` umreti” predosetio sopstvenu smrt.
Branko Radicevic Batajnica

Bio je nesvakidašnja ličnost koja je stekla veliki broj prijatelja i poštovalaca.

Iz tog razloga je srpska omladina 1883. godine prenela njegove ostatka iz Beča u Stražilovo, tako ispunivši pesnikovu poslednju želju.

Što se tiče same škole „Branko Radičević“ u našem mestu, ona je osnovana 1955. godine. Zgrada se prvobitno nalazila u Železničkoj koloniji sve do 1982. godine kad je škola premeštena pod postojeći krov. U školskoj godini 2008/09. dozidane su, između ostalih objekata, biblioteka i fiskulturna sala.

Stevan

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

IZDVAJAMO:

Društvene mreže

@Batajnica Info