Call us : Batajnicainfo@gmail.com

KO JE BIO BOŠKO PALKOVLJEVIĆ PINKI O Batajnici

06
apr

KO JE BIO BOŠKO PALKOVLJEVIĆ PINKI

Neki od vas su sigurno išli u batajničku školu koja nosi njegovo ime. Znate li ko je bio Boško Palkovljević Pinki?

Boško je rođen 1920. godine u Manđelosu kod Sremske Mitrovice. Osnovnu školu je završio u svom rodnom mestu a zatim je upisao Srednju mašinsku školu u Novom Sadu. Pinki je već 1940. postao rukovodilac SKOJ-a u svojoj školi. Sa te pozicije se borio za prava učenika, bolji odnos nastavnika prema njima i često je organizovao učeničke štrajkove.

Čuvena anegdota u vezi sa Boškom datira iz 1941. godine kada se, iako nije bio vojnik, dobrovoljno odazvao pozivu Komunističke partije Jugoslavije. Nedugo potom, bio je zarobljen. Ubrzo je uspeo da pobegne noseći jednu bombu i mitraljez.

Bio je aktivno uključen u Narodnooslobodilačku borbu. Prvi voz je digao u vazduh minom koju je samostalno napravio. Zatim je želeo da uništi železnički most na Bosutu.

Obučen u domobransku uniformu prišao je ustaškom stražaru i upitao ga ima li vatre da mu zapali cigaru. Čuvar se šokirao i pozvao ga u baraku ne bi li ga zarobio. Pinki je po ulasku u prostoriju uspeo da savlada pomenutog čuvara i još jednog koji mu je pritrčao u pomoć. Nakon toga je postavio minu i razneo most.

Boško se 10. juna 1942. godine vraćao iz akcije rušenja mosta i zadržao se u selu Mala Remeta. Ujutru se narod razbežao jer su Nemci ušli u selo. Pinki je nameravao da zaustavi Nemce samostalno. Zauzeo je položaj i hrabro otvorio vatru kako bi narod uspeo da se skloni u okolnu šumu. U svojoj nameri nije uspeo. Imao je svega 21 godinu.

Saobraćajna škola u Novom Sadu, sportska hala u Zemunu i Osnovne škole u Staroj Pazovi i Batajnici nose njegovo ime.

Sahranjen je u Sremskoj Mitrovici, a titulu Narodnog heroja nosi od 25. oktobra 1943. godine.

Stevan

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

IZDVAJAMO:

Društvene mreže

@Batajnica Info