Call us : Batajnicainfo@gmail.com

KO JE BIO PUKOVNIK MILENKO PAVLOVIĆ? O Batajnici

06
apr

KO JE BIO PUKOVNIK MILENKO PAVLOVIĆ?

Jedna od glavnih ulica u našoj Batajnici nosi njegovo ime. Znate li priču koja stoji iza ovog velikog junaka?

Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije koji je poginuo u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4.maja 1999. godine.

Rođen je u selu Gornjem Crniljevu 5.oktobra 1959. godine. Sin Milorada i Radmile Pavlović školovao se u svom rodnom mestu, Osečini i kasnije u Mostaru.

Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998.

Važi za jednog od najhrabrijih i najvoljenijih srpskih vojnika zbog neverovatnog gesta koji je učinio tokom NATO okupacije.

Naime, nakon pogibije majora Zorana Radosavljevića 26.marta, shvaćeno je da su naši avioni u poluispravnom stanju. Svaki novi let, nosio je sa sobom ogroman rizik.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, Pavlović je dežurao na komandnom mestu u Staroj Pazovi. Javio je svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i sam je krenuo ka Batajnici. Prišao je avionu i rekao: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“ Izvukao je mladog pilota iz aviona i poleteo put rodnog kraja.

Nažalost, broj protivničkih aviona je bio prevelik a Milenkovom avionu je odmah po poletanju otkazao generator naizmenične struje. Kada je njegov avion bio pogođen, Pavlović se nije katapultirao. Oni koji ga poznaju kažu da nikada ne bi napustio svoj avion, čak i da je za to imao priliku. Njegove poslednje reči koje su se čule u prenosu sa komandom su bile – Imaju me.

Legendarni Milenko Pavlović je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Stevan

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

IZDVAJAMO:

Društvene mreže

@Batajnica Info