Call us : Batajnicainfo@gmail.com

KO JE BIO SVETISLAV GOLUBOVIĆ MITRALJETA? O Batajnici

06
apr

KO JE BIO SVETISLAV GOLUBOVIĆ MITRALJETA?

Jedna osnovna škola u Batajnici nosi njegovo cenjeno ime. Znate li ko je bio Svetislav Golubović Mitraljeta?

Čuveni Mitraljeta( poznat i kao Cvejko) bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe. Rođen je upravo u našem mestu 1917. godine. Bio je iz siromašne porodice i imao je tri brata i dve sestre.

Sa pomenutom braćom se bavio zemljoradnjom sve do 1939. godine kada je otišao u vojsku. Posle odluženja obaveznog vojnog roka, Mitraljeta se zaposlio u Novom Sadu ali je redovno posećivao Batajnicu vikendom.

Nakon okupacije Kraljevine Jugoslavije učlanio se sa prijateljima u Narodnooslobodilački pokret. Godine 1941. u Batajnici je formirana ćelija Komunističke partije Jugoslavije u kojoj je Cvejko bio zadužen za vojna pitanja. Njegova kuća je, u tim presudnim godinama, postala baza za aktiviste Narodnooslobodilačkog pokreta.

Mitaljeta je bio izuzetno popularan među svojim sugrađanima. Bio je čovek bez poroka koji je svojim ličnim primerom mogao da okupi veliki broj ljudi pa je po komšijskim kućama često držao govore.

Cvejko je bio odgovoran i za prikupljanje oružja. Nadimak “Mitraljeta“ dobio je zbog velike hrabrosti i spretnosti kao i zbog činjenice da je svojim mitraljezom (mitraljetom) časno branio svoje saborce.

Kada su kod Velike Remete otkriveni Nemci, poslat im je jedan vod partizana u susret. Tom vodu se pridružio i Svetislav Golubović.

Dok su se približavali neprijateljskim trupama nalazili su se nespremni na nišanu istih. Opalio je rafal, pala su tri partizana i jedan od njih je bio Cvejko.

Poginuo je sa svojom mitraljetom na grudima. Imao je svega 25 godina.

Osnovna škola u Batajnici, osnovana 1969. godine, nosi njegovo ime.

Stevan

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

IZDVAJAMO:

Društvene mreže

@Batajnica Info