Društvo

Dvadeset pet godina od herojskog leta u smrt!

Izvor: Alo.rs

U tragičnom događaju tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačkog puka vojske Jugoslavije, herojski je izgubio život, 04. maja, u nejednakoj borbi iznad Valjeva. Pavlović, suočen sa prevelikom nadmoći 16 aviona NATO eskadrile, hrabro je odlučio da preuzme rizik i brani svoju zemlju.

Pavlović je tada već bio na dužnosti komandanta puka čije je sedište bilo izmešteno u Staru Pazovu. Dok je jedan od mlađih oficira dobio naredbu da poleti, Pavlović je telefonom naložio da se pilot zadrži, preuzimajući hrabrosti da se sam suoči s opasnošću. Reči koje je izgovorio tada postale su legendarne: „Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću„.

Umesto mladog pilota, Pavlović je seo u avion „MiG-29“ i krenuo put Valjeva. Iako se avion pokvario odmah nakon uzletanja, ostao je hrabar i upustio se u neravnopravnu borbu protiv brojnih neprijateljskih aviona. Uspeo je da zbuni protivnike i čak ih natera u bekstvo, ali nažalost, oko 12:45 sati bio je pogođen sa tri rakete, izazvavši njegovu smrt u vazduhu. Ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnicu.

FOTO: Sasa Rakovic
FOTO: Sasa Rakovic

Pavlović je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost, a Srpska pravoslavna crkva je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo. Dana 26. juna 2019. godine, vojni aerodrom Batajnica preimenovan je u Vojni aerodrom Pukovnik – pilot Milenko Pavlović, dok glavna ulica u Batajnici nosi ime pukovnika Milenka Pavlovića.

Rođen 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu, Pavlović je svoj život posvetio vojnoj službi, završivši vojnu gimnaziju u Mostaru i Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Postao je komandant 204. lovačko-avijacijskog puka 1998. godine, a iza sebe je ostavio suprugu i dva sina.

Pročitajte još

Back to top button