Recepti
Ideja za nedeljni ručak: Lagano jelo posle praznika!
Posle bogatih i kaloričnih prazničnih obroka, većina nas teži nečemu laganijem, ali i dalje ukusnom i zadovoljavajućem. Zato smo za vas osmislili savršenu ideju za nedeljni ručak koja kombinuje svežinu povrća i bogatstvo proteina. Predstavljamo vam pečeni filet lososa sa povrćem na pari – jednostavno, brzo i zdravo jelo koje će vam pružiti potrebnu energiju bez osećaja težine.
Glavni Sastojci:
- 4 fileta svežeg lososa
- 1 limun
- 2 čena belog luka
- 1 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Sveže bilje: peršun, kopar, ili ruzmarin
- 1 brokoli
- 2 šargarepe
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
Priprema:
- Priprema lososa: Filete lososa operite pod mlazom hladne vode i osušite papirnim ubrusom. Premažite ih maslinovim uljem, pospite sitno seckanim belim lukom, solju i biberom. Preko svakog fileta iscedite malo limunovog soka i dodajte po nekoliko listića svežeg bilja.
- Pečenje: Uključite rernu na 200°C da se zagreje. Losos stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite losos oko 15-20 minuta, ili dok ne postane potpuno pečen, ali i dalje sočan.
- Priprema povrća: Dok se losos peče, povrće operite i isecite na komade. Brokoli podelite na cvetove, šargarepu isecite na kolutiće, a papriku i tikvicu na trakice.
- Kuvanje na pari: Povrće stavite u posudu za kuvanje na pari i kuvajte oko 10 minuta, ili dok ne omekša ali i dalje zadrži hrskavost. Povrće možete blago posoliti i dodati kap maslinovog ulja za bolji ukus.
- Serviranje: Na tanjir stavite pečeni losos i pored njega aranžirajte povrće na pari. Po želji, možete dodati još malo limunovog soka ili svežeg bilja preko povrća za dodatni ukus.
Ovo jelo je idealno za porodični ručak jer je brzo za pripremu, nutritivno bogato i veoma ukusno. Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama koje su dobre za srce, dok povrće na pari zadržava sve svoje vitamine i minerale.
Uživajte u laganom i zdravom obroku koji će vam pomoći da se osvežite posle prazničnih gozbi!