Zanimljivosti

Iz Batajnice na svetsku scenu: Priča o usponu poznate glumice!

Katarina Radivojević svoje prve dane i detinjstvo provela je u Batajnici, gde je završila i osnovnu školu, a potom je pohađala Dvanaestu beogradsku gimnaziju, nakon čega je prešla u Petu beogradsku gimnaziju.

Poznata glumica Katarina Radivojevic
Poznata glumica Katarina Radivojevic

U detinjstvu bavila se različitim aktivnostima – maštala je o tome da postane balerina, da peva u horu, trenirala je gimnastiku… Međutim, njena neumorna težnja ka savršenstvu često je dovodila do brzog odustajanja, tražeći svoje mesto u nečemu drugom. Ta potraga trajala je sve dok nije otkrila čari glume. Osnove glume je sticala u dramskoj grupi Mike Aleksića.

Prvi put je pred kamerama zaigrala ulogu Sonje u filmu „Policajac sa Petlovog brda“, gde je delila set sa velikanima jugoslovenskog filma poput Ljubiše Samardžića, Milene Dravić, Nede Arnerić… Snimala je i seriju pod istim nazivom sve do 1994. godine. Već tada je odlučila da će gluma biti njen životni poziv. Kao srednjoškolka, bila je poznata po svojoj izuzetnoj nepredvidljivosti i nedisciplinovanosti. Redovno je bežala sa časova tokom demonstracija 1997. godine, zbog čega je ponovljala razred. Nakon svih padova i traženja sebe, posle bombardovanja upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Na prijemnom ispitu bila je prva na listi, zajedno sa Marijom Vićković, koja joj je kasnije postala najbolja prijateljica. Fakultet završava u klasi Predraga Bajčetića. 2002. godine, a na samom početku karijere dobija šansu da odigra glavnu ulogu u filmu „Zona Zamfirova“, reditelja Zdravka Šotre. Ova uloga lansira je u sam vrh popularnosti. Preko noći osvaja naslovne strane i neviđenu medijsku pažnju. Za ulogu Zone dobila je nagradu za najbolju debitantsku ulogu na Filmskom festivalu u Nišu. Odmah nakon Zone prikazuje se i Katarinin drugi film „Lavirint“ u kojem je ostvarila značajnu ulogu.

Katarina Radivojevic u ulozi Zone Zamfirove
Katarina Radivojevic u ulozi Zone Zamfirove

Privlačna glumica 2003. godine postaje zaštitno lice Festa i laureat nagrade kritičara.

Dvadesetšestogodišnja glumica igra u seriji „Dangube“ i filmovima „Libero“ i „Potraga za srećkom“. Krajem avgusta 2005. u Smederevu počinje snimanje filma „Čarlston za Ognjenku“ u režiji Uroša Stojanovića, u kojem tumači jednu od glavnih uloga. 2007. u domaćoj sapunici „Ljubav i mržnja“, koja se emituje na TV Pink, Katarina tumači jednu od glavnih uloga. Zaigrala je i u novom filmu Slobodana Šijana „SOS – spasite naše duše“.

Katarina Radivojević je aktivna i u pozorištu, sa svojim kolegama sa klase nastupa u predstavi „Komedijaši“, u produkciji FDU-a koja se igra na sceni beogradskog Narodnog pozorišta, i u predstavi „Dva viteza iz Verone“ Gorana Šušljika, večernje scene pozorišta Boško Buha. Godine 2013. bila je u žiriju šoua „Tvoje lice zvuči poznato“. Značajne uloge prethodnih par godina imala je i u seriji „Ubice mog oca“, kao i u seriji i istoimenom filmu „Nečista krv“ u kojoj je tumačila ulogu Cone.

Katarina ističe da uvek rado dolazi u Batajnicu i da je za ovo mesto vežu najlepše uspomene.

Pročitajte još

Back to top button