Kultura

Kulturno umetničko društvo koje decu Batajnice uči tradiciji

KUD „Batajnica“ je kulturno umetničko društvo, čije je sedište u Batajnici, po čijem mestu je sam KUD i dobio ime.

U KUDU radi veliki broj ljubitelja igre, tradicije i narodne pesme, koji svojim znanjem i ljubavlju mlade uče kako igrama iz različitih delova Srbije tako i očuvanju kulture i narodne tradicije.

Tradicija ovog društva, po nekim usmenim predanjima, datira još iz šezdesetih godina prošlog veka, a uz kraće prekide održalo se do dan danas. Osamdesetih godina okosnica programa ovog KUD-a bio je veliki stvaralac i priznati umetnik Maestro Branko Marković.

Okupljanje dece u KUDu „Batajnica“ počelo je angažovanjem bračnog para bivših igrača i solista u AKUD-u „Branko Krsmanović“. Deca su počela da se okupljaju s jeseni 2001. godine. Ideja i inicijativa da se u Batajnici obnovi rad Kulturno umetničkog društva javlja se 2004. Na inicijativu rukovodioca i roditelja koji pokazuju interesovanje da u Batajnici nešto uradi na polju održavanja kulture i tradicije.

KUD „Batajnica“ danas broji više od 120 članova i bezbroj sekcija, kao što su ženska pevačka grupa, folklorna grupa, dečiji narodni orkestar, veliki narodan orkestar, tamburaški orkestar kao i sekcija narodne radinosti i ručnih radova.

Pevacka grupa KUD-a Batajnica
Pevacka grupa KUD-a Batajnica

KUD „Batajnica“ broji i bezbroj nagrada sa svetskih i domaćih takmičenja.

Back to top button