Društvo

Najstarija osnovna škola u Batajnici

Osnovna škola „Boško Palkovljević Pinki“ nalazi se u samom centru Batajnice, a mnogi ne znaju da jedna od dve zgrade ove škole datira još iz 1875. godine, kao i to da je zaštićeni spomenik kulture i svedoči o kontinuitetu razvoja školstva i prosvetne delatnosti u oblasti jugoistočnog Srema.

Boško Palkovljević Pinki, po kome škola i nosi naziv, bio je učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije. Rođen je 14. decembra 1920. godine u selu Manđelosu, nadomak Sremske Mitrovice. U toku Aprilskog rata, kao dobrovoljac, pridružio se vojsci, iako zarobljen uspeo je da pobegne i vrati se iz logora u rodno mesto kako bi učestvovao u pripremama za organizovanje ustanka.  Takođe, bio je jedan od prvih diverzanata u Vojvodini. Više puta isticao se u borbama protiv Nemaca i još za životao stekao je veliko uvažavanje i postao legendarna ličnost. Poginou je u junu 1942. godine u borbi protiv Nemaca na Fruskoj Gori. Za narodnog heroja proglašen je 25. oktobra 1943. godine.

Boško Pavlkovljević Pinki
Boško Pavlkovljević Pinki

Škola danas broji preko hiljadu djaka, koji su podeljeni u 48 odeljenja i nastavu pohađaju u dve smene. U školi trenutno ima pet savremenih učionica, kao i dva potuno opremljena kabineta. OŠ „Boško Palkovljević Pinki“ više puta bila je renovirana, tako da je sada biblioteka ove škole pravi mali kutak za ljubitelje knjiga. Od pre par godina ova škola ima i novu uređenu fiskulturnu salu u kojoj se odvija nastava fizičkog vaspitanja. Produženi boravak, na koji učenici ove škole imaju pravo, podstiče, ne samo izradu domaćih zadataka, već i timski rad i učestvovanje u raznim sekcijama. Đaci ove škole ističu se na mnogim takmičenjima i sekcija, pišu i uređuju školske novine, a njihovi likvni i literarni radovi često se mogu naći na najrazličitijim izložbama.

Pročitajte još

Back to top button