Društvo

Novi helikopteri za RV i PVO Vojske Srbije stižu u Batajnicu!

Tango Six je obavestio javnost da danas RV i PVO Vojske Srbije prima prvi helikopter H145M iz nove tranše, koja je naručena 2021. godine. Letelice nemačke registracije D-HADQ, koja je poletela oko 13:15 iz austrijskog grada Grac, stigla je na vojni aerodrom u Batajnici.

Prema informacijama, danas će biti isporučen prvi helikopter, dok se isporuka drugog planira sledeće nedelje. Ovo označava početak isporuke 10 BK.117D3m, što bi trebalo da bude završeno tokom ove godine. Ranije, u Srbiju je stigao helikopter sa evidencijskim brojem 14506, koji je korišćen za ispitivanje sistema za upravljanje vatrom i naoružanja. Kako Tango Six izveštava, taj helikopter je vraćen u Nemačku sredinom decembra.

Spoteri u Nemačkoj su primetili 6 srpskih BK.117D3m, od kojih će tri biti naoružana (14506, 14508, 14509), dva će verovatno biti korišćena za traganje i spasavanje (D-HADQ, D-HBKH), dok će jedan biti VIP primerak (14531).

Nove helikoptere će koristiti 890. mešovita helikopterska eskadrila Pegazi za traganje i spasavanje, prevoz VIP osoba, obuku i trenažu. Prethodno, 119. mešovita helikopterska eskadrila Zmajevi koristila je pet letelica koje su naručene 2016, a isporučene 2019. godine.

Helikopteri na vojnom aerodromu u Batajnici
Helikopteri na vojnom aerodromu u Batajnici

Helikopteri u prethodnoj tranši su korišćeni za različite svrhe, uključujući borbeno traganje i spasavanje, traganje i spasavanje, kao i naoružane zadatke. Srbija je prvi korisnik helikoptera H145M sa sistemom HForce i novom verzijom sa petokrakim nosećim rotorom, koji ima integrisani sistem.

Postoji mogućnost da će se u budućnosti nabaviti dodatan broj ovih letelica, s obzirom na interes koji je izražen tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića kompaniji Erbas. Takođe, Helikopterska jedinica policije bi mogla primiti novu tranšu helikoptera, uključujući H145 i H215 Super Pumu, s obzirom na izjave MUP-a iz juna prošle godine.

Pročitajte još

Back to top button