Društvo

Rano otkrivanje raka dojke: Mobilni mamograf stiže u Batajnicu!

U Zdravstvenoj stanici Batajnica, Ulica Jovana Brankovića 1 (ulaz iz dvorišta) od 28. maja do 9. juna 2024. godine (od 9 do 19 časova) biće stacioniran mobilni digitalni mamograf za organizovani skrining raka dojke.

Pregled mogu obaviti sve žene starosti od 45 do 69 godina, koje u prethodne dve godine nisu uradile mamografiju, kao i žene posle 40. godine koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu.

Pregledi se mogu zakazati na brojeve telefona: 060/7171-523 i 060/7171-969 svakog radnog dana od 9 do 14 časova.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Republici Srbiji. Stope obolevanja i umiranja od raka dojke su u porastu, kako kod nas tako i u svetu. Prema preliminarnim podacima Registra za rak u 2022. godini, registrovano je 4489 novoobolelih, a umrlo je 1646 žena od raka dojke.

Skrining predstavlja prepoznavanje do tada nepoznate bolesti, korišćenjem skrining testa u prividno zdravoj populaciji koja ne pokazuje znake bolesti.

Mamografija predstavlja zlatni standard kada govorimo o ranom otkrivanju raka dojke. Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi pored visoke šanse za izlečenje, omogućava i primenu poštednih hirurških intervencija, brži oporavak, smanjenu invalidnost, bolji kvalitet života kao i smanjenje troškova lečenja i indirektnih troškova bolesti.

Rad mobilnog mamografa, čiji rad organizuje i sprovodi Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ uz podršku Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i društveno odgovornih kompanija, je od velike važnosti u cilju pregleda velikog broja žena i ranog otkrivanja malignih promena.

Pročitajte još

Back to top button