Hronika

Sećanje na heroje: Batajnica obeležava 25. godišnjicu NATO bombardovanja!

Svakog 24. marta, zajednica Batajnice okuplja se kako bi očuvala sećanje na hrabre heroje koji su položili svoje živote u ratovima od 1990. do 1999. godine. Ove nedelje, na centru Batajnice kod spomenika, održaće se parastosa i polaganja venaca na spomen-ploču, posvećenu palim borcima i pilotima čiji su životi zauvek ostali u službi domovine.

Pukovnik Milenko Pavlović i major Zoran Radosavljević, dva viteška pilota, herojski su poginuli tokom NATO bombardovanja 1999. godine, braneći svoju zemlju iznad neba Srbije. Njihova hrabrost i žrtva nisu zaboravljeni, a u prilog tome govore i naziv koji nosi vojni aerodrom u Batajnici, sada poznat kao aerodrom pukovnik-pilot Milenko Pavlović, kao i glavne ulica u Batajnici, koje su nazvane po ovim velikanima.

Pukovnik Milenko Pavlović
Pukovnik Milenko Pavlović
Major Zoran Radosavljević
Major Zoran Radosavljević

Ovaj događaj takođe označava 25. godišnjicu od početka bombardovanja, vremena kada je srpski narod pretrpeo teške gubitke, kojih nisu bili pošteđeni ni meštane Batajnice. Neka ova svečanost bude prilika za zajedničko sećanje i odavanje počasti onima koji su hrabro služili svojoj zemlji i žrtvovali se za njenu sigurnost.

Pročitajte još

Back to top button