Društvo

Sećanje na Milicu Rakić: 25 godina od nezaboravne tragedije!

Izvor: Batajnica Info

Na današnji dan, sećamo se tragične smrti malene Milice Rakić iz Batajnice, koja je preminula pre 25 godina, 17. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja. Milica, tada svega tri godine stara, tragično je nastradala u kupatilu poridičnog doma. Umesto uspavanke, čula je detonaciju koja je prekinula nevinu igru bojenja lale u njenoj prvoj bojanki.

Ulica Dimitrija Lazareva Raše u Batajnici, gde se odvijala tragedija, postala je simbol sećanja na tragično stradanje Milice Rakić, a jedna od značajnih ulica u Batajnici nosi ime baš po Milici.

FOTO: telegraf
FOTO: telegraf

Pesnik Dobrica Erić, dirnut sudbinom Milice i ostale dece koja su stradala tokom bombardovanja, odao je počast svojom pesmom „Čiko, ja tebe gledam s neba„, čije stihove je posvetio malenoj Milici Rakić. Ovi stihovi postali su deo kolektivnog sećanja i trajno podsećanje na žrtve ratnih strahota:

Pesma Dobrice Erića
Pesma Dobrice Erića

U znak sećanja na Milicu Rakić, građani Batajnice već godinama unazad organizuju memorijalni turnir, koji ispunjen emotivnim nabojem, okuplja zajednicu u sećanju na nedužno dete koje je prerano napustilo ovaj svet.

Ukoliko zaživi kult Milice Rakić u narodu, Saborni hram SPC doneće svečanu povelju o proglašenju Milice za svetiteljku, čime će se pridružiti brojnim ličnostima u imenoslovu svetih Srba, koji broji 77 lica.

Milica Rakić, iako tako mlada, može postati simbol vere, nevino pretrpljene patnje i trajnog sećanja na stradanje srpskog naroda tokom ratnih zbivanja.

Pročitajte još

Back to top button