Društvo

Beogradske elektrane planiraju revolucionarno korišćenje geotermalne energije: Toplana ‘Batajnica’ predvodi put ka ekološki održivom grejanju!

Prema saopštenju Beogradskih elektrana, menadžment preduzeća je upoznat s mogućnostima eksploatacije geotermalne energije na tri najperspektivnije lokacije toplana i kotlarnica u sistemu beogradskih elektrana.

Studija je detaljno analizirala toplane „Batajnica“, „Borča“ i „Dunav“, i utvrdila potencijal geotermalnih voda od 5 do 20 megavata (MW) po jednom geotermalnom sistemu.

Beogradske elektrane planiraju revolucionarno korišćenje geotermalne energije
Beogradske elektrane planiraju revolucionarno korišćenje geotermalne energije

U zaključku studije se navodi da bi eksploatacija geotermalne energije na toplani „Batajnica“ mogla značiti zamenu čak 90% godišnje količine fosilnog energenta koju trenutno koristi ta toplana. Ovo je prvi put da su mogućnosti eksploatacije geotermalne energije iz dubokih bušotina u Beogradu detaljno istražene primenom naučnih metoda.

Geološki podaci su prikupljeni istraživanjem, merenjem i pregledom arhivskih materijala, uz korišćenje podataka o radnim parametrima postrojenja toplana i kotlarnica preduzeća. Osim smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu putem smanjenja upotrebe fosilnih goriva, očekuju se i značajne ekonomske uštede.

Beogradske elektrane planiraju da koriste geotermalnu energiju za grejanje
Beogradske elektrane planiraju da koriste geotermalnu energiju za grejanje

Vukić je izjavio da je plan Beogradskih elektrana da ove godine ulože sredstva u narednu fazu istraživanja i izgradnju istražne bušotine koja bi trebalo da potvrdi predviđene parametre geotermalnih kapaciteta u toplani „Batajnica“.

Očekuje se da bi već početkom grejne sezone 2025/26. bilo moguće koristiti geotermalnu energiju za potrebe grejanja potrošača koji se snabdevaju iz toplane „Batajnica“.

Pročitajte još

Back to top button