Društvo

Batajničani pazite se, povećana policijska kontrola do 17. marta!

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova najavljuju pojačane kontrole u saobraćaju u sklopu međunarodne akcije koja će trajati od 11. do 17. marta.

Osnovni cilj ove akcije je insistiranje na obaveznom korišćenju sigurnosnih pojaseva tokom vožnje i pravilnom prevoženju dece u vozilima. Ova inicijativa je deo šireg međunarodnog napora, s obzirom da se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije Mreža saobraćajnih policija Evrope (ROADPOL).

Pojačana kontrola saobraćaja u 30 zemalja
Pojačana kontrola saobraćaja u 30 zemalja

Prema najnovijim istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji je oko 85% vozača i putnika na prednjim sedištima koristilo sigurnosne pojaseve, dok je ovaj procenat značajno niži za putnike na zadnjim sedištima – svega 17%. Što se tiče prevoženja dece na propisan način, samo 60% roditelja to čini.

U 2023. godini, preko 100 vozača i putnika u putničkim vozilima izgubilo je život usled nepoštovanja osnovnih mera bezbednosti poput korišćenja sigurnosnog pojasa. Ovi podaci jasno ukazuju na ozbiljnost situacije i potrebu za pojačanim merama kontrole i edukacije u vezi sa ovim pitanjima.

Saobraćajna policija je u istom periodu sankcionisala preko 172.000 učesnika u saobraćaju zbog nepoštovanja obaveze korišćenja sigurnosnog pojasa, kao i preko 4.200 vozača koji nisu pravilno prevozili decu. Ovi brojevi naglašavaju značaj strožih kontrola i podizanja svesti o važnosti pridržavanja saobraćajnih propisa radi očuvanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Da bi se smanjio broj nezgoda i sačuvali životi, neophodno je da vozači i putnici shvate ozbiljnost situacije i počnu da pridaju veći značaj korišćenju sigurnosnih pojaseva i pravilnom prevoženju dece u vozilima. MUP poziva sve građane da budu odgovorni u saobraćaju i da se pridržavaju propisa radi očuvanja sopstvene bezbednosti, bezbednosti svojih putnika i svih učesnika u saobraćaju.

Pročitajte još

Back to top button