Zanimljivosti

Četiri godine od uvođenja vanrednog stanja: Kovid bolnica u Batajnici i njen ključni doprinos u borbi protiv pandemije

Danas, 15. marta, obeležavamo četvrtu godišnjicu od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije koronavirusa. Na ovaj dan 2020. godine, vanredno stanje je stupilo na snagu na teritoriji Republike Srbije. Građanima Srbije bilo je ograničeno kretanje, a gotovo sve delatnosti koje su to dozvoljavale obavljane su od kuće. Učenici su slali svoje domaće zadatke putem interneta, a uskoro nakon toga, uveden je i policijski čas. Broj obolelih, kao i preminulih, rastao je iz dana u dan. Zbog povećanja broja zaraženih i potrebe za hospitalizacijom većeg broja pacijenata, otvarale su se Kovid bolnice, a jedna od ključnih bila je ona u Batajnici.

Kovid Bolnica u Batajnici
Kovid Bolnica u Batajnici

Kovid bolnica u Batajnici odigrala je značajnu ulogu tokom pandemije. Bila je opremljena najnovijim respiratorima i imala je kapacitet da zbrine 200 pacijenata na jedinici intenzivne nege, dok je brojala više od 800 mesta za pacijente sa poluintenzivne nege. Ova bolnica počela je sa radom 1. avgusta 2020. godine i spasila mnoge živote.

Četiri godine kasnije, iako se situacija polako normalizuje, građani celog sveta i dalje se bore sa posledicama pandemije. Oporavak, kako ekonomski tako i socijalno, i dalje je dug i izazovan proces. Kovid bolnica u Batajnici ostaje simbol hrabrosti i solidarnosti u teškim vremenima, nezaboravan deo istorije borbe protiv pandemije koronavirusa.

Pročitajte još

Back to top button